donderdag 21 januari 2016

Slaaptrainer: wanneer geschikt?

Ga maar lekker slapen… 

"Niet wakker worden, in je eigen bedje blijven liggen en droom zacht". Vervolgens is het maar hopen op een goede nacht en een niet al te vroege ochtend. Heeft uw peuter of kleuter (door)slaapproblemen? Of zou u willen dat het ’s ochtends een uurtje later is voordat u het getrippel van kindervoetjes naar uw slaapkamer toe hoort?

Het is lastig om een jong kind uit te leggen dat ze wat langer mogen blijven liggen in het weekend of dat opstaan om 5.30 uur net iets te vroeg is. Jonge kinderen hebben nog niet het tijdsbesef dat volwassenen wel hebben.

Starten met slaaptrainer

Herken je bovenstaande situaties en heb je onze slaaptips al toegepast? Wellicht is een slaaptrainer een goede optie. Een slaaptrainer is een klokje met een diertje of figuurtje erbij. Bekende slaaptrainers zijn bijvoorbeeld ‘Sam’ van Zazu of de slaaptrainer van Nijntje.

Het gaat bij de slaaptrainer niet om het klokkijken, maar deze wekker laat op een leuke manier zien of het al tijd is om op te staan. Heeft het aapje, het uiltje of schaapje zijn oogjes nog dicht? Dan mag jij zelf ook nog lekker blijven liggen. Zijn de oogjes open? Opstaan allemaal!

Welke leeftijd voor slaaptrainer

De minimale leeftijd om te starten met een slaaptrainer is drie jaar, maar wanneer het voor jouw zoon of dochter werkt, is afhankelijk van je eigen kind.

De ontwikkeling van kinderen op deze leeftijd is zo wisselend, het ene kind is al een jaar zindelijk, het andere zingt al hele liedjes mee. Dat geldt ook voor het begrijpen van een slaaptrainer, het ene kind pikt het sneller op dan het andere. Maar het is het proberen waard. En is je kind er nog niet klaar voor dan zet je de slaaptrainer gewoon in de kast en probeer je het een half jaar later nog eens.

Wanneer werkt het (misschien) niet?

Leeftijd en ontwikkeling van je kind zijn belangrijke factoren. Het karakter kan ook nog van invloed zijn. Is jouw kind angstig of voorzichtig aangelegd, dan kan het zijn dat hij of zij het schaapje (of ander figuurtje) eng vindt en niet op de kamer wil hebben.

Bij een nieuwsgierige peuter kan de slaaptrainer averechts werken, omdat je kind vol spanning en enthousiasme steeds wakker wordt om te kijken of de oogjes al open zijn! In het laatste geval is het vaak een kwestie van even doorbijten. Zodra het nieuwe eraf is en uw kind een paar nachten gewend is, houdt dat vanzelf op.