donderdag 18 juni 2015

Help, mijn peuter wil niet slapen!

Een goede nachtrust is belangrijk 

Een baby wordt ’s nachts wakker. Dat weet je en dat hoort erbij. Als die gebroken nachten ineens overgaan naar hele nachten doorslapen dan is dat voor de ouders een klein wonder. Met een goede nachtrust kunt u de wereld weer aan. En dit geldt ook voor uw kind. Voldoende slaap is onmisbaar, om tot rust te komen maar ook voor het groeiproces.



Vertoont uw kind tekenen van onvoldoende slaap?

Een peuter die goed slaapt zit over het algemeen lekker in z’n vel en heeft de rust en concentratie om lekker te spelen en nieuwe dingen te leren. Is uw peuter druk, prikkelbaar of een slechte eter? Sta dan even stil bij zijn of haar slaappatroon. Zit er genoeg regelmaat in? Wordt uw kind uitgerust wakker? Als    kinderen huilend wakker worden, dan betekent dit vaak dat ze te weinig geslapen hebben. Worden ze wakker met een gaap en een opgewekt ‘mama’? Dan zit het wel goed. Ook als uw peuter overdag snel in slaap valt in de auto of wandelwagen, kan dat een teken zijn van te weinig slaap.


Vijf slaaptips voor peuters


  1. Regelmaat en een ritueel. Leg uw kind op vaste tijdstippen in bed. Vooraf nog een half uurtje spelen is prima, dus tussen 19.00 en 19.30 bijvoorbeeld. En daarna naar bed.
  2. Bereid uw kind voor. Laat weten dat het bijna tijd is om te gaan slapen. ‘Nog 5 minuutjes spelen en dan gaan we in bad’ of ‘Nog één filmpje kijken en dan is het bedtijd’.
  3. Voorlezen voor het slapen gaan. Na het bad, waarin uw kind nog even zijn laatste energie kwijt kon, is het tijd voor rust. Creëer een gezellig leeshoekje in de slaapkamer van uw kind en lees 2 verhaaltjes voor. In het begin moet u nog aankondigen dat het na twee verhaaltjes tijd is om te slapen, maar al snel rennen ze na het tweede boekje naar bed.
  4. Kijk naar uw kind. Hij of zij geeft vaak precies aan wanneer het bedtijd is. Vooral bij peuters. Gaan ze huilen, met speelgoed gooien, blijven ze maar rondjes rennen om de tafel? Denk dan niet dat ze nog veel energie hebben. Sterker nog, dan zijn ze al oververmoeid en dan moeten ze heel snel naar bed. Het beste is om ze vóór dit punt in bed te leggen, want in de oververmoeidheidsfase is het moeilijk voor een kind om tot rust te komen. Wees extra geduldig, toon begrip, geef ze extra knuffels en laat ze weten dat u ook weet dat ze heel moe zijn. 
  5. Later naar bed, is eerder wakker. Legt u uw kind een keer later in bed? Grote kans dat uw peuter dan vroeger dan normaal wakker wordt. Weet u dat uw kind de vorige nacht slecht heeft geslapen, leg hem of haar dan juist een half uur eerder in bed. 

Een leeshoek in kinderkamer 


Een leeshoekje maken in de kinderkamer? Zodat uw zoontje of dochtertje een rustpunt heeft voor het slapen gaan? Houd de leeshoek rustig en gezellig. Een zitzak voor uw kleintje, een paar kussens voor papa of mama om op te zitten en natuurlijk een boekenplankje voor de kinderboekjes. In onze webshop vindt u zitzakken, kinderpoefjes en kussens in vrolijke kleuren en leuke thema's. Zoals een prinsessen-zitzak voor uw dochter. Voor kleine ridders zijn er stoere kussens met het thema Kasteel. Heeft uw kind een hoogslaper of een halfhoogslaper? Dan kunt u het leeshoekje ook onder het bed maken.