donderdag 8 oktober 2015

Dag middagslaapje!

Het einde van het middagslaapje

Het leven van een baby, peuter, kleuter bestaat uit een aaneenschakeling van fasen. Heeft uw peuter last van huilbuien, eet uw dreumes ineens bijna niks meer, moet u er ’s nachts weer een paar keer uit? ‘Dat is een fase’, is vaak het welgemeende advies van andere ouders of grootouders. Ook de overgang van een middagslaapje naar géén middagslaapje is een fase. En best een uitdagende! Want dit gaat vaak gepaard met een vermoeid en daardoor prikkelbaar kind. Onthoud op die momenten, het is maar een fase! :-)


Middagslaapje overslaan?

De leeftijd waarop een kind geen middagslaapje meer nodig heeft varieert enorm. Het ene kind heeft met twee jaar geen behoefte meer aan overdag slapen en sommige kinderen doen nog een dutje overdag als ze bijna naar de basisschool gaan. Hoe weet u of uw kind geen behoefte meer heeft aan het middagslaapje? U merkt het vaak aan twee dingen:

  • Uw kind wil niet meer naar bed overdag. Het kost u veel moeite om hem of haar in bed te krijgen. ‘Mama, ik ben niet moe’ of ‘Papa, ik ben weer wakker’, zegt uw kleintje na vijf minuten in bed te hebben gelegen.
  • ’s Avonds is uw kind niet moe op zijn normale bedtijd en kan moeilijk inslapen. Of uw kind wordt te vroeg wakker.
Vooral het laatste punt is een reden om aan de slag te gaan met het afbouwen van het middagslaapje. Het is voor u als ouder fijn om ’s avonds even een momentje voor uzelf te hebben en elke ochtend tussen 5.30 en 6.00 wakker worden breekt u ook op.


Tips voor de overgangsfase

Hoe pakt u het aan? Want vaak willen kinderen niet meer slapen, maar zijn ze in de middag niet te genieten omdat ze te moe zijn. Maak de overgang geleidelijk; pak een rustige dag waarop u voor het eerst het middagslaapje overslaat. Laat uw kind de volgende dag wel weer even rusten. Wissel dit af en maak de periodes zonder slaapje steeds groter. Uw kind moet een nieuw ritme ontwikkelen, ook ’s nachts. Soms houden ze nog even hun korte nachten aan en kunnen ze door een periode van grote vermoeidheid gaan. Een ritje in de auto of een uurtje voor de tv in de middag is dan een welkom rustmoment. Probeer wel een vaste bedtijd aan te houden. Lees ook onze tips voor een goed slaapritueel.