donderdag 30 juli 2015

Doorslaapproblemen: wat doe je eraan?

Niet meer doorslapen na ziek zijn

Ineens zijn ze er weer. De gebroken nachten. Hoe kan dat? En vooral, hoe zorgt u ervoor dat uw kind weer doorslaapt? Je ziet het vooral vaak bij peuters. Plotseling worden ze weer wakker ’s nachts, terwijl ze al tijden goed doorslapen. Een veelvoorkomende aanleiding hiervoor is ziek zijn. Als een peuter ziek is, wordt hij ’s nachts wakker en wil hij drinken of even een knuffel. En natuurlijk geeft u dat met alle liefde. Een ziek kind moet bovendien goed drinken. Het probleem ontstaat wanneer ze weer beter zijn en ze nog steeds vragen om drinken in de nacht. Of die knuffel.

Dromen

Peuters hebben ook periodes waarin ze veel dromen en alle indrukken van de dag verwerken. Dit kan veel indruk maken en ervoor zorgen dat ze huilend wakker worden. Probeer uw kind dan niet uit bed te halen, maar troost uw zoon of dochter vanuit hun bed. Laat ze dus liggen en benoem dat ze een droom hebben gehad, maar dat alles goed is en dat ze gerust verder kunnen slapen. Haalt u ze wel uit bed? Dan start u een nieuwe routine, want de kids zijn slim: als ik huil, haalt mama of papa mij uit bed. Dus voordat u het in de gaten heeft, is de droom niet meer de aanleiding, maar vinden ze die nachtelijke knuffel gewoon fijn. En dat is niet de bedoeling.


Patroon doorbreken 

Hoe doorbreekt u het patroon van ’s nachts wakker worden?
Drie belangrijke tips:

  1. Uitleg - Geef bij het in bed leggen aan dat ze beter zijn en dat er niet meer ’s nachts gedronken gaat worden. En dat ze gewoon door moeten slapen. Een uitleg en het aangeven van verwachtingen is enorm belangrijk, zelfs bij kinderen van deze leeftijd.
  2. Contact - Bouw het contact af. Waar u eerst uw kind uit bed haalde en drinken gaf, gaat u nu alleen nog de kamer binnen, maar laat het kind in bed liggen. Geef aan dat het slaaptijd is en geen tijd om te drinken. Geef een kus, zeg slaap lekker en verlaat de kinderkamer.
  3. Huilen? - Negeer huilen. Natuurlijk probeert uw kind of u toch nog even langskomt. Of is hij of zij het er niet mee eens dat er ineens geen fles meer gebracht wordt. Geef niet toe aan huilen en blijf rustig. Herhaal indien nodig in het begin de uitleg en laat ze gewoon even huilen. In de meeste gevallen duurt dit maar enkele keren en daarna kunt u weer genieten van een goede nachtrust. 


Ineens niet meer willen inslapen

En dan zijn er de fases. Alles lijkt wel een fase als ze weer iets nieuws doen of ondeugends. Zo kan het ook zomaar gebeuren dat u uw kind in bed legt en het niet meer wil slapen. ‘Mama’, klinkt het door de babyfoon en voordat u het weet loopt u 5 x de trap of en af om uw kind in slaap te krijgen. Ook hier is maar één tip: een duidelijke uitleg bij het slapen gaan en het zeuren en roepen negeren. Na een paar avonden huilen, heeft uw kind door dat u duidelijke grenzen stelt en slaapt hij of zij weer gewoon meteen.

Lees ook: 5 slaaptips voor peuters