donderdag 11 oktober 2018

Wintertijd: slaaptips voor kinderen

Tips bij het verzetten van de tijd

Het is weer bijna zover: in de nacht van 27 op 28 oktober wordt de klok een uur achteruit gezet. Yes, we kunnen een uur langer slapen!

Ouders met kinderen zijn er meestal iets minder blij mee, want het verzetten van de klok kan het ritme van kinderen aardig in de war schoppen. Ziet u de bui alweer hangen? Kinderen die voor dag en dauw wakker zijn? Of zijn uw kinderen juist avondmensen en krijgt u ze niet op tijd naar bed? Dan kunnen de tips in dit artikel u helpen.


Naar bed, naar bed…

Tja, krijg ze maar eens op tijd naar bed. Een uur langer slapen betekent toch een uur langer opblijven? Leuk geprobeerd van die kids, maar zo werkt het niet.

Ineens een uur eerder naar bed dat is voor veel kinderen echter ook niet de oplossing. U kunt het beste uw kind gedurende de week stapsgewijs wat eerder naar bed brengen. Zo kan uw kind geleidelijk wennen aan de wintertijd en is de kans groter dat ze ’s ochtends ook langer doorslapen.

Het kan ook helpen om iets eerder aan tafel te gaan. Voor kinderen die moeite hebben met opstaan, is een lichtwekker een echte uitkomst. Kinderen worden met een licht dat langzaam opgloeit op een natuurlijke en fijne manier wakker gemaakt.

Vroege vogels

Sommige kinderen hebben totaal geen problemen met naar bed gaan. Moe zijn ze toch wel na een lange dag op school. Alleen dat opstaan… om 5.30 uur ’s ochtend is het echt nog slaaptijd! Ook hier helpt het stapsgewijs invoeren van de wintertijd. Elke dag 10 minuten eerder naar bed bijvoorbeeld. De kans is dan groter dat ze in de ochtend ook sneller het nieuwe ritme te pakken hebben.

Vanaf 6 jaar is een wekker ook handig. Kinderen vinden het vanaf die leeftijd interessant om te weten hoe laat ze eigenlijk mogen opstaan en om dat zelf in de gaten te houden. Voor jongere kinderen kan een slaaptrainer handig zijn. Uiteindelijk kun je je kinderen niet dwingen om te slapen. Je kunt wel afspraken maken dat ze in hun bed moeten blijven liggen vanaf of tot een bepaalde tijd.

Algemene tips

Bij het verzetten van de klok is een bedritueel heel belangrijk. Is dat even in de slop geraakt? Besteed er dan extra aandacht aan. Neem ze ruim voor bedtijd, in alle rust, mee naar boven en laat ze even spelen op de kamer (geen computerspelletjes!), terwijl u het bad klaar maakt of de was nog even ophangt.

Na een bad of douche is het tijd om nog een boekje te lezen. Het is wintertijd, dus lees stiekem een verhaaltje extra voor. Er wordt veel gesproken over wel of niet de klok verzetten, dus wie weet… misschien is het wel de laatste wintertijd!