donderdag 20 oktober 2016

In je eigen bed slapen

Kind wil niet meer in eigen bed slapen

Rond de drie, vier jaar kan het voorkomen dat kinderen niet meer in hun eigen bed willen slapen. Waarom? Nachtmerries, bang zijn of denkbeeldige spoken en monsters zijn vaak de reden.

Een eerste hulpmiddel om in te zetten is een nachtlampje. De fantasie van kinderen van deze leeftijd is groot en door bijvoorbeeld spannende dingen op televisie, of spookverhalen van andere kinderen kan zo’n donkere kamer ineens best eng zijn. Een lamp op de overloop aanlaten kan natuurlijk ook.


Bij papa en mama in bed

Als je kind ’s nachts wakker wordt, kan het opnieuw in slaap laten vallen een enorme uitdaging zijn. Voor je het weet ben je de halve nacht bezig met in slaap sussen, geruststellen en op en neer lopen. Er komt bij veel ouders een punt dat ze toegeven en ze zoon- of dochterlief bij hen in bed laten slapen.

Heel begrijpelijk, maar als je dit eenmaal gedaan hebt, heb je een nieuw ritueel in gang gezet. En dan is de vraag: hoe krijg je je kind zover dat het weer in het eigen bed gaat slapen?


Hoe pak je het aan?

Kies een moment om weer ‘vers’ te starten met slapen in het eigen bed. Dat kan een verjaardag zijn, terugkomen van vakantie of maak er een projectje van in het weekend: geef samen met je kind zijn of haar kamer een (kleine) restyle. Bijvoorbeeld een nieuw dekbed, iets leuks aan de muur en een bedlampje.

En dan is het doorzetten. Wees consequent; boos worden en straffen heeft geen zin. Breng je kind telkens terug naar bed als hij of zij wakker wordt en geef zo min mogelijk aandacht; niet drinken, geen praatje maken en ook niet even een knuffel. Soms gaat het na een week goed en zijn de gebroken nachten voorbij, soms heeft het meer voeten in de aarde. Wat dan belangrijk is: blijf positief en geef je kind vertrouwen.


Angst als reden

Als angst de reden is dat jouw zoon of dochter niet in het eigen bed durft te slapen, is het belangrijk dat jij laat zien dat het juist wel veilig is. Door toe te geven en je kind toch in jouw bed te nemen, kun je een tegenstrijdig signaal afgeven en de bangheid van je kind juist bevestigen. Leg je kind in z’n eigen bed, maar laat duidelijk weten dat hij of zij altijd mag komen of roepen als er iets is.

Een tussenoplossing is dat je je kind wel in zijn of haar eigen bed in bed legt (als je dat nog niet deed), maar dat jouw deur (letterlijk en figuurlijk) openstaat als hij of zij ’s nacht bang wakker wordt en niet meer durft te slapen. Het vertrouwen dat je een kind geeft, dat dat mag en kan, kan al veel helpen. Dat lijkt een langere weg, maar het kan voor jouw kind de kortste weg zijn. Blijf bovenal altijd luisteren naar je eigen gevoel.