donderdag 17 maart 2016

Bedtijd!

Bedtijd, hoe laat is dat eigenlijk? 

Het ouderschap is een vak van proberen, leren en bijstellen. Het bevat bovendien vele onderdelen; eten, spelen, zindelijkheid, gehoorzaamheid, praten, en het slapen. Dat laatste levert best wel wat problemen en vragen op. Zoals bijvoorbeeld de vraag: hoe laat moet een kind naar bed? Vandaar dat wij je vandaag wat meer informatie geven over de bedtijden van kinderen.


Bedtijden kinderen

Elke ouder heeft deze wijze woorden vast vaker dan één keer gehoord. En dat komt omdat ze toch echt waar zijn. Kinderen zijn gebaat bij een vast ritme en voldoende rust, het is belangrijk voor de groei en de ontwikkeling van je kind. Bovendien is een uitgerust kind een vrolijk kind. En wie wil dat nu niet?

Dus, na al deze wijze woorden, wat is nu de juiste bedtijd voor uw kind? Dit zijn gemiddelde bedtijden van kinderen:

  • 3 tot 6 jaar: tussen 18.30 en 19:30 uur
  • 7 tot 8 jaar: tussen 19.30 en 20.00 uur 
  • 9 tot 10 jaar: tussen 20.00 en 20.30 uur
  • 11 tot 12 jaar: tussen 20.30 uur en 21.00 uur

(bron: oudersvannu.nl en dokterdokter.nl)


Hoeveel uur slaap heeft uw kind nodig?

Bedtijden zijn natuurlijk ook afhankelijk van jullie ritme als gezin. Als het eten pas om 19.00 op tafel staat, omdat eerder niet mogelijk is in verband met werk, dan zullen de ‘normale’ bedtijden van peuters en kleuters niet haalbaar zijn. Let er dan wel op dat de nachtrust van uw kind wel lang genoeg is:

  • 1 tot 3 jaar: 12 – 14 uur slaap per dag
  • 3 tot 6 jaar: 10 – 12 uur slaap per dag
  • 6 tot 12 jaar: 10 – 11 uur slaap per dag
  • 12 tot 18 jaar: 8 – 10 uur slaap per dag
(bron: dokterdokter.nl) 

Slaapproblemen?

Heb je een peuter die niet in slaap kan vallen of een kind met doorslaapproblemen? Lees onze andere artikelen over Kinderen & Slapen met veel praktische tips.

We sluiten af met een erg grappige kijktip voor ouders op Youtube (lachen gegarandeerd):   “It has been a long time since my wife and I have said goodnight to each other. We say good luck.” Michael McIntyre, People with no kids don’t know.