donderdag 16 april 2015

Is uw kinderkamer voldoende kindveilig?

Kleine kinderen zijn nieuwsgierig en dol op het ontdekken van nieuwe dingen. Ze zijn dan ook nergens bang voor en zien nog geen gevaren. Zo'n onbevangen blik is van de ene kant heerlijk, maar van de andere kant ook een beetje gevaarlijk. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Hoog tijd om de veiligheid van uw kinderkamer eens onder de loep te nemen.
Kinderbed met uitvalbeveiliging


10 tips voor een veilige kinderkamer

Als ouder moet u er toch niet aan denken dat uw kind iets gebeurt in uw eigen huis, terwijl u het met een paar simpele oplossingen had kunnen voorkomen! Dus hebben wij 10 veiligheidstips voor u op een rijtje gezet:
  1. Bed met uitvalbeveiliging - Is uw kind beweeglijk? Draait hij of zij veel tijdens het slapen? Voorkom dan dat uw kind uit bed valt. Koop een kinderbed met een uitvalbeveiliging (= verhoogde panelen aan de zijkant van het bed) aan alle vier de kanten.
  2. Kindvriendelijk afgeronde hoeken - Let bij de aanschaf van het kinderbed en andere meubels op de hoeken. Zijn de hoeken afgerond, zodat uw kindje zich niet te hard kan stoten aan scherpe randen of hoeken? Bevestig hoekbeschermers op kindermeubeltjes zonder afgeronde hoeken.
  3. Gevaarlijke spullen - Bewaar medicijnen, verzorgingsmiddelen en andere gevaarlijke spullen op een veilige hoogte. Denk bijvoorbeeld ook aan klein speelgoed dat uw kind kan inslikken!
  4. Voorkom onnodige klimpartijen - Zorg er voor dat uw kind wél bij het speelgoed kan en niet op kastjes gaat klimmen om zijn of haar favoriete speelgoed te kunnen pakken.
  5. Gifvrije verf - Gebruik voor het verven van muren, vloeren of meubeltjes gifvrije verf, die weinig of geen oplosmiddelen bevat. En laat de verf minstens een week drogen voordat u uw kindje in de kamer laat slapen.
  6. Kies een veilige plek voor het bed - Plaats het bed niet in de buurt van verwarming, verwarmingsbuizen, gordijnen, losse koorden of snoeren van elektrische apparaten.
  7. Stopcontacten afdekken - Voorzie lage stopcontacten van afdekplaatjes, zodat kinderen er met hun kleine vingertjes niet bij kunnen. 
  8. Rookmelder - Vergeet niet om een rookmelder in de kinderkamer op te hangen, zodat u snel in actie kunt komen als er brand uitbreekt of als er sprake is van rookontwikkeling.
  9. Beveilig ramen en deuren - Voorzie de ramen van een veiligheidsvergrendeling. Het liefst eentje waarbij u het raam wel nog op een kier kunt zetten voor frisse lucht. En voorzie deuren van deurstrips zodat er geen vingers tussen kunnen komen.
  10. Voorkom uitglijden - Een vloerkleed op een gladde, houten vloer of laminaatvloer is vragen om  een ongeluk. Leg er snel een antislipmat onder om nare uitglijders te voorkomen.
Voorkom ongelukken, maak uw kinderkamer (en huis!) kindveilig!