donderdag 26 maart 2015

Van babyledikant naar peuterbed of kinderbed

Te groot voor het babyledikantje

Kleine baby's groeien snel. Voordat u het weet is uw baby gegroeid tot een peuter, die te groot is voor het babyledikantje. Peuters willen nieuwe dingen ontdekken. Als uw kindje zichzelf begint op te trekken aan de spijlen van het ledikant en er zelf uit wil klimmen, is het tijd voor een groot bed. Meestal is dat rond de leeftijd van twee of drie jaar.

Peuterbed of meteen een groot bed?

Er zijn speciale peuterbedden of juniorbedden te koop. Zo'n juniorbed heeft een tussenmaat, vaak 70 x 150 cm. Het nadeel van zo'n peuterbed is dat u ook een lattenbodem, matras, molton en een peuterdekbed in een kleine maat moet kopen. Veel ouders vinden dat geldverspilling, omdat zo'n peuterbedje slechts een tijdelijke oplossing is.

    

De meeste ouders kiezen er voor om hun kind meteen in een eenpersoons bed van 90 x 200 cm te laten slapen. Ons advies: kijk naar uw kind. Denkt u dat hij of zij het aan kan? Kinderen vanaf 2 jaar kunnen in principe prima in een groot kinderbed slapen. Bent u bang dat uw kind uit bed valt? Dan kunt u het bed voorzien van verhoogde zijkanten. Met zo'n uitvalbeveiliging kan uw kind niet uit bed vallen.

Maak de overgang naar een groot bed gemakkelijk

De overgang van een ledikantje naar een groot bed is een grote stap voor een zo'n kleine uk. Verander dus niet téveel tegelijkertijd. Probeer het bed op dezelfde plek te zetten als waar het ledikantje stond. Als uw kindje nog in een slaapzakje sliep, kunt u dat de eerste tijd nog even aan houden.

Betrek uw kind bij de aanschaf van het nieuwe bed, zodat hij of zij aan het idee kan wennen. En een superleuk bed helpt natuurlijk ook bij de overstap. Voor een hoogslaper of stapelbed is een kind van 2 jaar nog te klein. Maar een halfhoog bed met uitvalbeveiliging, dat kan best. Peuters zijn dol op de superleuke halfhoogslapers. Dit zijn dan ook echte speelbedden voor de kleintjes. Ze vinden het heerlijk om de glijbaan af te glijden en spelen graag in de bedtenten (onder de halfhoogslaper). 

    

Misschien is er zelfs een halfhoogslaper in een thema waar uw kindje gek op is. Wat dacht u van een stoer piratenbed? Een dierenfan maakt u vast blij met een junglebed. En meisjes zijn helemaal weg van een prinsessenbed met liefst een roze bedtent en accessoires. 

Nog een laatste tip om de overgang naar een groot bed gemakkelijker te maken: kijk eens naar de tunnel- of boogtentjes. Het geeft kinderen vaak een geborgen gevoel om onder zo'n tentje te slapen.